Ομιλία στην Ολομέλεια της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης

Posted in Ομιλίες

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

 

Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε για το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης σε μια κρίσιμη συγκυρία. Η κυριαρχία του λαϊκισμού, η εμφυλιοπολεμική πόλωση, οι αντιπολιτικές τάσεις δυσχεραίνουν το διάλογο για το περιεχόμενο μιας προοδευτικής πολιτικής πρότασης, για την ανάγκη ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου μέσα από μια δημοκρατική συμπαράταξη. Κι όμως και τα δύο αυτά, και η επεξεργασία ενός προοδευτικού προγραμματικού λόγου και η ανασύνταξη και συστράτευση όλων όσων εκφράζουν τη δημοκρατική παράταξη είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ. 

 

Είναι μονόδρομος πλέον η συνάντηση και συμπόρευση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της ανανεωτικής αριστεράς. Είναι αυτή ακριβώς η συμπόρευση που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας προοδευτικής τρίτης λύσης μεταξύ της δημαγωγίας του ΣΥΡΙΖΑ και της συντήρησης της Νέας Δημοκρατίας. 

 

Δεν μας αφορούν εδώ ούτε συμφωνίες κορυφής ούτε τακτικισμοί με στόχο το στενά εκλογικό όφελος. Σε κάθε περίπτωση και πάνω απ’ όλα, μας ενδιαφέρει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία φτιάχνοντας σύγχρονα πρότυπα και νέο ηθικό πλαίσιο. Κάθε νέο εγχείρημα οφείλει να έχει βαθιά χαραγμένο στη συνείδησή του ότι οφείλουμε να επαναθεμελιώσουμε τη σχέση μας με τους πολίτες αποδεικνύοντας έμπρακτα την απόλυτη ρήξη μας με τις παθογένειες του παρελθόντος. Με τα φαινόμενα αναξιοκρατίας, διαφθοράς, που υπέσκαψαν το κύρος της πολιτικής και του κομματικού συστήματος. Αυτή είναι η νέα Αλλαγή που έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος. Και τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί καλούμαστε να χαράξουμε εμείς με τις αποφάσεις μας στο ερχόμενο συνέδριο. 

Χαιρετισμός στο 3ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

Posted in Ομιλίες

Φίλες και Φίλοι,

 

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ χαιρετίζω το τρίτο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του.

Η σημερινή συγκυρία είναι πολιτικά και εθνικά κρίσιμη. Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, μια διαπραγμάτευση από την οποία εξαρτώνται πολλά και που απαιτεί νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και η δυνατότητα αποκλιμάκωσης των φορολογικών συντελεστών που θα ανακουφίσουν τους ασθενέστερους, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας.

Την ίδια στιγμή, όμως, καλλιεργείται ένα κλίμα τεχνητής πολιτικής αστάθειας με αφορμή την προεδρική εκλογή. Το θεσμικό ορόσημο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει μετατραπεί σε μια ατέρμονη πολιτική και μιντιακή σεναριολογία, η οποία υπονομεύει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας και εκθέτει το πολιτικό σύστημα στα μάτια των πολιτών. Τα πολιτικά κόμματα φαίνονται να εγκλωβίζονται σε ψευτοδιλήμματα αντί να δίνουν λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες. Για την αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πως η Προεδρική εκλογή αποτελεί μέσο εκβιασμού ώστε να προκληθούν πρόωρες εκλογές ανεξάρτητα από το κόστος. Για εμάς, προτεραιότητα έχει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη χώρα και ο σεβασμός του Συντάγματος, που θέλει την προεδρική εκλογή να αποτελεί κίνητρο για ευρύτερες συναινέσεις και συγκλίσεις.Και όχι αφορμή για πολιτικά αδιέξοδα, διχαστικές πρακτικές και εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων

Ομιλία στη Συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

Posted in Ομιλίες

 

 

Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

 

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι μια ανάσα για την παράταξη. Παρά το γεγονός ότι προεκλογικά υπήρξαν διάφοροι πολιτικοί αναλυτές αλλά και πολιτικοί μας αντίπαλοι που βιάστηκαν να προγράψουν την πορεία μας, η Παράταξη στάθηκε όρθια. 

Η μαγιά βέβαια υπήρχε. 

Οι κοινωνικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ είχαν δώσει προηγουμένως δυναμικό παρόν στις εκλογές των επαγγελματικών και κοινωνικών χώρων. Είτε μέσα από μια δημοκρατική συμπαράταξη, είτε μέσα από ευρύτερες συμμαχίες με άλλες παρατάξεις, είτε αυτόνομα όπου δεν υπήρχε ανάλογη διάθεση συνεργασίας. 

Στη ΓΕΣΕΒΕ, στη ΓΣΕΕ, στο Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο, στον ΔΣΑ η παράταξη διατήρησε ή και αύξησε σε κάποιες περιπτώσεις σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις της, ενώ παράλληλα αναδείχθηκαν πάνω από 200 νέα στελέχη. 

Ομιλία στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Ποταμιού

Posted in Ομιλίες

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2014

 

Καλησπέρα,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παραστώ στο Συνέδριό σας και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του. 

Φίλες και Φίλοι,

Η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα που άλλαξε το πολιτικό τοπίο αποδεικνύει πως δεν υπάρχει μεσαίος χώρος αλλά μια βαθιά ταξική κοινωνία που δεν ελπίζει σε δήθεν έξυπνες κι άχρωμες λύσεις, αλλά θέλει καθαρές απαντήσεις για τις κοινωνικές και γενεαλογικές ανισότητες. Γι’ αυτό χρειάζεται διάλογος και συναίνεση όλων των προοδευτικών δυνάμεων για να προκύψει ένα εθνικό σχέδιο για την υπέρβαση της σημερινής επώδυνης κατάστασης. 

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα

Posted in Ομιλίες

• Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια θολή εικόνα ως προς τους εκλογικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να παραμείνει στην κυβέρνηση μετεκλογικά. Με ποια αποτελέσματα δεν θα κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα;

Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την ψήφο του Ελληνικού λαού για να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα και μήνυμα αλλαγής της συντηρητικής πολιτικής που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, οι επιλογές για την πορεία που θα πάρει η Ευρώπη είναι ξεκάθαρες. Ψήφος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ομόλογα του οποίου είναι η Νέα Δημοκρατία και το CDU της καγκελαρίου Μέρκελ, σημαίνει ψήφος στη “Ένωση των δύο ταχυτήτων”, στην ισοπεδωτική λιτότητα, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, την αύξηση της ανεργίας και την επέκταση της φτώχειας. Η ευρω-ομάδα με την οποία συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο πλαίσιο ενός ατέρμονου ευρωσκεπτικισμού,  χωρίς να κατανοεί τις ευρωπαϊκές αναγκαιότητες, λαμβάνοντας συχνά θέσεις απέναντι στα ελληνικά συμφέροντα. Μην ξεχνάμε την πρόσφατη δήλωση του Die Linke, ότι «δεν δίνει ούτε ένα ευρώ για το ελληνικό χρέος». Και βέβαια η υπάρχει και η επιλογή των δεξιών εθνολαϊκιστικών κομμάτων που με τη μισαλλόδοξη ρητορεία τους υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για το μέλλον της ένωσης.

Από την άλλη, η επιλογή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος υπό τον Μάρτιν Σουλτς, που στην Ελλάδα εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ, αντικαθιστά τη λιτότητα με τον εξορθολογισμό των δαπανών και αγωνίζεται για την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και του σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών. Αυτή την Ευρώπη χρειάζεται η Ελλάδα που γνωρίζει τις δραματικές συνέπειες της σκληρής λιτότητας. Όσον αφορά στα διλήμματα των εκλογών, εμείς απλά ενημερώνουμε τους πολίτες ότι αν το ΠΑΣΟΚ και το ψηφοδέλτιο της Ελιάς δεν έχει ένα θετικό αποτέλεσμα, ο κ. Τσίπρας όπως έχει προαναγγείλει θα ζητήσει εθνικές εκλογές. Άρα να μη χρεώνονται σε εμάς, αυτά που έχουν προαναγγείλει εδώ και πολύ καιρό άλλοι. Σε κάθε περίπτωση εάν το αποτέλεσμα αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις και σε εθνικό επίπεδο.