Ομιλία στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Ποταμιού

Posted in Ομιλίες

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2014

 

Καλησπέρα,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παραστώ στο Συνέδριό σας και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του. 

Φίλες και Φίλοι,

Η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα που άλλαξε το πολιτικό τοπίο αποδεικνύει πως δεν υπάρχει μεσαίος χώρος αλλά μια βαθιά ταξική κοινωνία που δεν ελπίζει σε δήθεν έξυπνες κι άχρωμες λύσεις, αλλά θέλει καθαρές απαντήσεις για τις κοινωνικές και γενεαλογικές ανισότητες. Γι’ αυτό χρειάζεται διάλογος και συναίνεση όλων των προοδευτικών δυνάμεων για να προκύψει ένα εθνικό σχέδιο για την υπέρβαση της σημερινής επώδυνης κατάστασης. 

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα

Posted in Ομιλίες

• Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια θολή εικόνα ως προς τους εκλογικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να παραμείνει στην κυβέρνηση μετεκλογικά. Με ποια αποτελέσματα δεν θα κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα;

Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την ψήφο του Ελληνικού λαού για να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα και μήνυμα αλλαγής της συντηρητικής πολιτικής που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, οι επιλογές για την πορεία που θα πάρει η Ευρώπη είναι ξεκάθαρες. Ψήφος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ομόλογα του οποίου είναι η Νέα Δημοκρατία και το CDU της καγκελαρίου Μέρκελ, σημαίνει ψήφος στη “Ένωση των δύο ταχυτήτων”, στην ισοπεδωτική λιτότητα, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, την αύξηση της ανεργίας και την επέκταση της φτώχειας. Η ευρω-ομάδα με την οποία συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο πλαίσιο ενός ατέρμονου ευρωσκεπτικισμού,  χωρίς να κατανοεί τις ευρωπαϊκές αναγκαιότητες, λαμβάνοντας συχνά θέσεις απέναντι στα ελληνικά συμφέροντα. Μην ξεχνάμε την πρόσφατη δήλωση του Die Linke, ότι «δεν δίνει ούτε ένα ευρώ για το ελληνικό χρέος». Και βέβαια η υπάρχει και η επιλογή των δεξιών εθνολαϊκιστικών κομμάτων που με τη μισαλλόδοξη ρητορεία τους υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για το μέλλον της ένωσης.

Από την άλλη, η επιλογή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος υπό τον Μάρτιν Σουλτς, που στην Ελλάδα εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ, αντικαθιστά τη λιτότητα με τον εξορθολογισμό των δαπανών και αγωνίζεται για την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και του σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών. Αυτή την Ευρώπη χρειάζεται η Ελλάδα που γνωρίζει τις δραματικές συνέπειες της σκληρής λιτότητας. Όσον αφορά στα διλήμματα των εκλογών, εμείς απλά ενημερώνουμε τους πολίτες ότι αν το ΠΑΣΟΚ και το ψηφοδέλτιο της Ελιάς δεν έχει ένα θετικό αποτέλεσμα, ο κ. Τσίπρας όπως έχει προαναγγείλει θα ζητήσει εθνικές εκλογές. Άρα να μη χρεώνονται σε εμάς, αυτά που έχουν προαναγγείλει εδώ και πολύ καιρό άλλοι. Σε κάθε περίπτωση εάν το αποτέλεσμα αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις και σε εθνικό επίπεδο.

Ομιλία στη Συνδιάσκεψη της «ΕΛΙΑΣ», 09-03-14

Posted in Ομιλίες

androulakis nikos 400 x 250

«Αν θέλετε νέες φατσούλες για να κουβαλήσουν στις πλάτες τους το παρελθόν, καλύτερα να κάνετε μπότοξ.Εμείς δεν έχουμε να απολογηθούμε για το παρελθόν. Εμείς όμως θα απολογηθούμε για το μέλλον.»

Διαβάστε την Ομλία του Νίκου Ανδρουλάκη, Γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη της «ΕΛΙΑ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ» (09-03-2014).

Ομιλία στο 2ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ (12/12/2013)

Posted in Ομιλίες

nikosandroulakisΟμιλία Νίκου Ανδρουλάκη, Γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, στο 2ο Συνέρδιο της ΔΗΜΑΡ (12-12-2013).

... Μπορούμε να συναντηθούμε στην επεξεργασία ενός σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με προοδευτικό πρόσημο. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ μπορούν να θέσουν, σε προοδευτική τροχιά, τις κατευθύνσεις της μεταμνημονιακής εποχής. 

Φίλες και φίλοι, Μπορούμε να βρούμε κοινό βηματισμό για την Κεντροαριστερά της ευθύνης απέναντι στον αριστερό, δεξιό, μνημονιακό και αντιμνημονιακό λαϊκισμό. Μπορούμε να συμπορευτούμε με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας ...

(Διαβάστε Ολόκληρη την Ομιλία)